Lab: Circulaire economie

Het eerstvolgende Lab heeft het thema: met bedrijven naar een circulaire economie. Je vindt hier alles over het onderwerp en het programma van deze tweedaagse brainstorm! De registratie is inmiddels gesloten.

Circulaire economie bij MKB

De lineaire economie put de natuurlijke bronnen van de aarde uit. Grondstoffen worden als afval weggegooid en raken te verspreid en daarmee onbruikbaar voor volgende generaties. Nederland wil daarom voor 2050 naar een circulaire economie waarin grondstoffen optimaal gebruikt worden en afval niet meer bestaat.

Echter is het voor bedrijven binnen de huidige beleidskaders een uitdaging om circulaire producten op de markt te brengen. De strakke regels waarmee de lineaire wegwerp maatschappij onder controle wordt gehouden, belemmeren de transitie naar een circulaire economie.

Waar denk je over mee?

De provincie Noord-Holland heeft de cruciale rol om het voor bedrijven makkelijker te maken om circulaire producten op de markt te brengen en is op zoek naar innovatief beleid. Jij wordt uitgedaagd om tot out-of-the box maatregelen te komen die de transitie naar een circulaire economie versnellen!

Tijdens het Sustainable Policy Lab worden out-of-the box beleidsmaatregelen bedacht die bedrijven stimuleren circulaire producten op de markt te brengen.


Programma

Dag 1: Masterclass Beleid

vrijdag 18 januari – hele dag
@ Circl, Amsterdam

De Masterclass is de start van het Sustainable Policy Lab! Je ontmoet je teamgenoten en krijgt een interactieve crashcourse beleid voor de circulaire economie. Ook ontmoet je 10 circulaire bedrijven en ontdek je samen hoe zij het huidige beleid ervaren. Aan het einde van de dag weet jij alles over wat het op de markt brengen van circulaire producten in de praktijk betekent. Je bent klaar om aan de slag te gaan!

Dag 2: Innovatiesessie

vrijdag 1 februari – hele dag
@ Provinciehuis Noord-Holland, Haarlem

Vandaag helpen workshops en trainingen jou om zoveel mogelijk out-of-the-box ideeën te bedenken. Ook krijg je de juiste tools aangereikt om al die ideeën om te zetten in concrete én innovatieve beleidsmaatregelen. Zowel coaches voor creatieve begeleiding als inhoudelijke experts staan voor je klaar. Je gaat naar huis met een concreet en innovatief advies voor de beleidsadviseurs!

Presenteer je idee

woensdag 13 februari – hele dag
@ Het Nieuwe Warenhuis, Alkmaar

Op een groot innovatie evenement leg je het door jullie bedachte idee voor aan de circulaire bedrijven die je hebt ontmoet tijdens de Masterclass. Ook presenteer je jullie idee aan beleidsmakers van de provincie! Verzint jouw team het creatiefste idee?