Ideeën van jong talent leiden tot nieuwe denkrichtingen voor beleid!

8 teams van jong talent bedachten tijdens het Sustainable Policy Lab in een tweedaagse brainstorm creatieve ideeën voor energiebesparing bij bedrijven. Zij presenteerden deze afgelopen vrijdag aan een jury van beleidsmakers en experts uit de energiesector. De ideeën laten duidelijke nieuwe denkrichtingen zien voor beleid voor energiebesparing bij bedrijven!

Het ministerie van Economische Zaken & Klimaat en de RvO waren hard op zoek naar alternatief beleid voor energiebesparing bij bedrijven. Daarom vroegen zij 24 jonge talenten om tijdens het Sustainable Policy Lab innovatieve beleidsmaatregelen te bedenken.

Tweedaagse brainstorm

Op 6 april vond de Masterclass Beleid plaats waarin de deelnemers alle benodigde kennis over beleid  voor energiebesparing bij bedrijven in zich op hebben genomen. Tijdens de Innovatiesessie op 13 april bedachten de teams out-of-the box ideeën voor energiebesparing bij bedrijven. De multidisciplinaire groep bruiste van de energie en presenteerden hun bedachte ideeën vol overtuiging aan de jury. Hanine Alnassar blikt terug: ‘Het was super leerzaam om te proeven aan een carrière bij de Rijksoverheid. Het was voor mij een unieke kans om te ervaren waar je allemaal aan moet denken als beleidsmaker.’

Nieuwe denkrichtingen voor beleid

De 8 teams bedachten allerlei out-of-the box ideeën voor energiebesparing bij bedrijven. Dit leidde tot verschillende nieuwe denkrichtingen voor beleid. Volgens Melanie Provoost, adviseur en omgevingsmanager duurzame energie bij de RvO, was een overkoepelende nieuwe denkrichting voor beleid duidelijk te herkennen: ‘Het is ontzettend waardevol om te merken dat waar de RvO zelf denkt in termen als handhaving en subsidies, de talenten veel meer op de gedrags- en communicatiekant zitten. Dit levert een waardevolle nieuwe denkrichting op voor alternatief beleid om de beoogde energiebesparing bij bedrijven te realiseren!’ De RvO en het ministerie gaan dan ook snel met de bedachte ideeën aan de slag.

 

Onder de indruk van de talenten

De RvO en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat waren onder de indruk van het enthousiasme, de leergierigheid en de positieve energie van de talenten. Ze vonden het erg bijzonder hoe snel de talenten het onderwerp in één dag goed doorhadden en met zo veel kennis en kunde konden bijdragen met waardevolle ideeën. ‘Ik vond het erg indrukwekkend hoe deze jonge groep mensen zich in wilde zetten om zo bij te dragen aan de samenleving!’ spreekt Frerik van der Pas, coördinator IP2020 bij de RvO. De beleidsmakers nemen de bedachte ideeën nu mee bij het ontwikkelen van nieuw beleid. Grote kans dat we de bedachte ideeën straks terugzien in het overheidsbeleid!

Benieuwd naar de foto’? Bekijk deze hier!